dinsdag 20 november 2012

Op reis met Pure Nepal - village homestay

Na de intensieve twee weken in Kathmandu zijn we 5 dagen met de organisatie Pure Nepal over het platteland van Dhading getrokken. Pure Nepal is ook de organisator van de DiyoNepal Foundation, die de mensen van het platteland ondersteund. Zo hebben we ook een rondleiding gekregen over de projecten die gerealiseerd zijn en nog lopen. Heel indrukwekkend. Ze richten zich op kleine dingen binnen gezinnen, zoals warme kleding, een watersysteem, een gasfornuis op mest, onderwijs, medische middelen, community(buurt)huizen ed..

We hebben een gezin ontmoet dat dakloos was. Hen is onderdak geboden en stimulatie tot zelfredzaamheid door bijvoorbeeld een stukje land te bewerken. Ook de mogelijkheid te bieden dat de kinderen naar school gaan.

Een ontmoeting met de blinde jongenman Kishwor. Zij hebben de jongen een muziekinstrument gegeven. Voor gehandicapten is er helemaal niets. De jongen heeft het instrument zich eigen gemaakt en als je hem hoort spelen blijf je niet ongeroerd. Deze jongen is op zijn 10de plotseling blind geworden, hij denkt dat hij gestraft is omdat hij niet goed naar zijn ouders heeft geluisterd. Er is weinig kennis, dus bestaan er dat soort ideeën.

Hoe zij daar leven is nog heel authentiek, ze leven van de rijkdommen uit de natuur, weten wat eetbaar is, hoe je het kunt verbouwen, het maken van bladeren kommen en prachtige rituelen.
Wat je ook ziet zijn westerse invloeden die verstoren omdat de mensen het niet begrijpen. De oudere generaties zijn nog nooit naar school geweest, kunnen niet lezen en schrijven. Ook schort er nog het een en andere aan het huidige onderwijssysteem. Dat plastic in de natuur niet wordt verteerd begrijpen ze niet, alles wordt op straat gegooid. In Kathmandu is deze vervuiling erg groot zowel op straat als in de rivier. De materialen waar ze hun huizen mee bouwen zijn veranderd, meer koude materialen. Het is kouder in huis, mensen worden ziek omdat ze geen warme kleding hebben en dit niet aan elkaar verbinden. Omdat er meer mensen zijn bestaat er een gevaar voor ontbossing omdat iedereen nog op hout stookt. Dat overigens ook heel ongezond is omdat er in huis gestookt wordt vaak zonder afvoersyteem van de rook. De jongeren vertrekken naar de steden zodat hun kennis en cultuur verloren dreigt te gaan. Een kloof tussen de generaties lijkt te ontstaat, ze begrijpen elkaar niet meer.

Pure Nepal en hun Foundation DiyoNepal, dat geleid wordt door de Nepalees Shiva (die in dat gebied is opgegroeid) en zijn Nederlandse vrouw Ilse, heeft de intentie om een brug te vormen tussen het oosten en het westen. De mensen vooruit te helpen in hun ontwikkeling met behoud van hun zo rijke natuur en cultuur.
We zijn met de kinderen van ons gastgezinnen op pad geweest, zoveel kennis hebben deze kinderen over hun omgeving en de natuur! De kinderen spreken redelijk engels en waren met veel enthousiasme onze gids in hun omgeving.

Dinnes klom ineeens in de boom om bladeren voor de geiten te plukken. Regelmatig stopte we ergens om wat bessen of bonen te plukken om te eten.


 


Tijdens de trekking hebben we actief meekunnen doen in het huishouden.

Het maken van Daal Bhat, dat sochtends en savonds gegeten wordt. Met veel zorg en aandacht wordt deze bereid en dat proef je!
  
 
De sikkel wordt voor veel dingen gebruikt zoals het snijden van aardappels.
De gember wordt vers uitgegraven....
 
 
 
 .....en geplet en gevijzeld op een steen samen met andere kruiden.
Dinnes is ook mijn gids in het koken.
Iedereen in het gezin helpt met koken, de vrouw, de man en de kinderen.
 
 
Een prachige omgeving.
Er wordt veel rijst verbouwd, maar overal staan ook planten en bloemen die ze gebruiken voor rituelen, thee of medicinale werkingen.

 
 Na een demonstratie bordjes maken, is het mijn beurt. Het zijn dezelfde bladeren die we eerder geplukt hebben voor de geiten. Met dunne bamboe sprieten worden de bladeren op speciale wijze aan elkaar gerijgt.
 
Dinnes heeft ons meegenomen in een tochtje met zijn vliegtuig. Wie heeft er nou  nog plastic en voorgemaakt speelgoed nodig:)
 
 
 
 
Een bezoek aan een familie wat verderop. Op de achtergrond zie je de werktuigen die worden gebruikt om rijst te pletten. Regelmatig werden we uitgenodigd om fruit of popcorn te komen eten. Het fruit plukte ze ter plekke uit de bomen.
 
 
Nooit geweten waar de rijst nou echt vandaan kwam. Na eerder op het veld gewerkt te hebben, wordt het hier eruit geslagen. Daarna wordt het nog door een machine gehaald om de rijst te pellen en te polijsten. Rijst is gewoon een soort van gras!! En wat ervan over blijft wordt ook weer gebruik voor bijvoorbeeld voedsel voor de dieren, een kussen om op te zitten of een stoffer om de boel schoon te vegen.
 
 
Prachtig uitzicht. Bij zonsopkomst werd de Himalaya het eerst aangeraakt.
 

 
Alle foto's zijn met toestemming genomen.



1 opmerking: